ebooks

 

videos  

Αναζήτηση

Εκδήλωση-ομιλία, με θέμα την Μάχη της Κλείσοβας

Εκδήλωση-ομιλία, με θέμα την Μάχη της Κλείσοβας, πραγματοποίησε η Αδελφότητα των Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων το βράδυ της Κυριακής, στο Κέντρο Τουριστικής Ξενάγησης «Τ' Αλωνάκι».
Ο χώρος κατακλύστηκε από μέλη και φιλίστορες φίλους της Αδελφότητας, που απόλαυσαν την ιστορική αυτή διαδρομή, σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα. Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της Αδελφότητας, Ιωάννης Μακρής, ο οποίος καλωσόρισε άπαντες για την παρουσία τους και εν συνεχεία, επιστρατεύοντας τις ιστορικές του γνώσεις, τους ταξίδεψε στην Μάχη της 25ης Μαρτίου 1826.
«Μαζευτήκαμε για να ξαναθυμηθούμε ένα θαύμα» είπε και συνέχισε, αναλύοντας το σπουδαίο αυτό φαινόμενο της Μάχης της Κλείσοβας, όπου σηματοδοτεί και την τελευταία λαμπρή νίκη της φρουράς του Μεσολογγίου έναντι των πολιορκητών, πριν την τη μεγαλειώδη Έξοδο της 10ης Απριλίου 1826.
«Αυτό καθ’ αυτό το γεγονός της Μάχης της Κλείσοβας, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα ήταν 130 άτομα οι αμυνόμενοι και 5 με 6 χιλιάδες οι επιτεθέντες και νίκησαν οι αμυνόμενοι, είναι από μόνο του κάτι το οποίο αν δεν το είχε επισκιάσει η τεράστια Έξοδος, θα αναφερόταν παντού σαν πρώτο θέμα» σημείωσε.
Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας, τον λόγο πήρε, ο Ναύαρχος εν αποστρατεία, Σωτήρης Σωτηρόπουλος, δισέγγονος του Υποσωματάρχη Παναγιώτη Σωτηρόπουλου, ο οποίος διετέλεσε καθήκοντα φρουράρχου όταν, ο μέχρι τότε φρούραρχος Χριστόδουλος Χατζηπέτρος, μεταφέρθηκε επειγόντως στο Μεσολόγγι, με υψηλό πυρετό και οξύτατους ρευματικούς πόνους. Ο κ. Σωτηρόπουλος μίλησε με περηφάνια για τον πρόγονό του, καθηλώνοντας τους παρευρισκομένους, που είχαν την ευκαιρία να μάθουν άγνωστες πτυχές της ζωής του καταξιωμένου Διοικητή της Φρουράς.
Την ιδιαιτέρως επιμορφωτική αυτή ομιλία, ακολούθησε συζήτηση  μεταξύ των παρισταμένων, κατά την οποία ανταλλάχθηκαν απόψεις  και τέθηκαν θέματα προς συζήτηση.
http://www.aixmi-news.gr/κοινωνία/εκδηλώσεις/item/34124-ομιλία-με-θέμα-τη-μάχη-της-κλείσοβας
http://www.onairnews.gr/%ce%95%ce%ba%ce%b4%ce%ae%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%9c%ce%ac%cf%87%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%9a%ce%bb%ce%b5%ce%af%cf%83%ce%bf%ce%b2%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84-35066