ebooks

 

videos  

Αναζήτηση

Εορτές Εξόδου

 

Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΟΡΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ


Η Αδελφότητα για μια ακόμη χρονιά οργάνωσε εκδηλώσεις και συμμετείχε σε άλλες με σκοπό την διατήρηση και ενίσχυση της μνήμης για το μεγαλειώδες γεγονός της Εξόδου. Φέτος οι δραστηριότητές της εκτυλίχτηκαν στο Περιστέρι, την Αθήνα, την Κύπρο, τον διευρυμένο Δήμο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου αλλά και στις κοινότητας της βόρειας πλευράς του Αρακύνθου.

 

Συνοπτικά αναφέρουμε:

Από το φθινόπωρο του 2011 ξεκινήσαμε την οργάνωση του Διαγωνισμού με θέμα: «Τι θυμόμαστε ακόμη από τις Πολιορκίες και την Έξοδο του Μεσολογγίου και τα άλλα σημαντικά γεγονότα που έγιναν στην περιοχή» μεταξύ μαθητών όλων των Γυμνασίων του διευρυμένου δήμου. Τελικά έλαβαν μέρος 35 μαθητές από 5 Γυμνάσια (από τα 8), που αποτελούν σημαντικό ποσοστό όλων των μαθητών.

 

Από τον Νοέμβριο του 2011 ξεκινήσαμε την οργάνωση του Συνεδρίου με θέμα: «ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ-Μετακινήσεις πληθυσμών στο Μεσολόγγι και την υπόλοιπη Ελλάδα κατά την Επανάσταση του 1821» που θα γίνει τον Απρίλιο του 2013 σε συνεργασία με τον Δήμο Ι.Π.Μεσολογγίου και την Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας. Ήδη έχει συγκροτηθεί η Οργανωτική αλλά και η Επιστημονική Επιτροπή. Στην τελευταία συμμετέχει μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου κ.Βαγγέλης Πολίτης-Στεργίου.

 

Καθ’ όλη την περίοδο 2011-12 προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με τους Συλλόγους των κοντοχωριανών μας στην Αθήνα τόσο αυτούς του διευρυμένου δήμου όσο με εκείνους της Μακρυνείας και έχουμε ήδη αποτελέσματα. Τρεις από αυτούς τους συλλόγους έχουν εγγραφεί ως συλλογικά αρωγά μέλη μας ενώ αρκετά μέλη τους που είναι απόγονοι έχουν εγγραφεί ως τακτικά μέλη.

 

Μετείχαμε στους Εορτασμούς της Εξόδου στην Αθήνα και το Περιστέρι. Στο Περιστέρι συνεργαστήκαμε με τον Σύλλογο Αιτ/νων Αττικής «Η Έξοδος» και στην κατάθεση στεφάνων ήταν μαζί μας εκπρόσωποι των Συλλόγων Κατοχής, Μεσολογγίου, Λιθοβουνίου, Καψοράχης, Αστακού κ.α.

 

 

 

Οργανώσαμε με επιτυχία την 4η Συνάντηση των Απογόνων και εκδώσαμε το 4ο μικρό βιβλίο με τις ομιλίες που έγιναν. Σημαντική για εμάς ήταν η συμμετοχή του Πρεσβευτή της Κύπρου κ.Ιωσήφ Ιωσήφ, του Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Ι.Π.Μεσολογγίου κ.Αριστείδη Καβάγια, του τέως δημάρχου κ.Γ.Πρεβεζάνου, του επί κεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μέτωπο Ελεύθερων Δημοτών» του κ.Βασ.Μπρούμα και εκπροσώπων πολλών συλλόγων όπως της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Λαογραφικού Συλλόγου κ.α. Ιδιαίτερα τονίζουμε την παρουσία του Προέδρου του Συλλόγου Λιθοβουνίου Μακρυνείας κ.Δημ.Αλεξανδρή.

 

Φροντίσαμε για την παρουσίαση της Εξόδου και της Αδελφότητας στην Εφημερίδα «Έθνος» της 07.04.2012 και την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου της 08.04.2012. Σημειώνουμε ότι αυτές ήταν οι μόνες, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, παρουσίες της Πόλης στις Εφημερίδες.

 

Πιστεύουμε πως με όλα τα παραπάνω έχουμε εκπληρώσει έστω ένα μέρος του χρέους μας προς την Ιερή Πόλη και τους ηρωικούς προγόνους μας.

 

Από σήμερα ξεκινούμε την νέα σειρά δραστηριοτήτων μας για τον επόμενο χρόνο 2012-13 αφού για εμάς η αρχή του έτους συμπίπτει με την μέρα της Εξόδου, μέρα από την οποία ουσιαστικά ξεκινά η Νέα Ελλάδα.